De drie meest voorkomende oorzaken van een huid met onzuiverheden en imperfecties zijn: overproductie van olie in je huid, overtollige talgproductie en een ophoping van bacteriën.

Soorten puistjes


Deze drie oorzaken worden vaak gestimuleerd door hormonale veranderingen, maar er zijn ook andere ‘soorten puistjes’. In willekeurige volgorde:

Hormonale puistjes

Hormonale puistjes ontstaan omdat er ‘iets’ met je hormonen aan de hand is. Of je moet ongesteld worden, of je lichaam is gewoon raar aan het doen. Je herkent hormonale puistjes altijd aan hun locatie: vaak zitten ze rond je kin en kaaklijn. Als het hardcore hormonaal is kun je ze zelfs op je rug en/of nek krijgen.

Puistjes door vet eten

Je kunt puistjes bij je wangen krijgen als je vettig en ongezond hebt gegeten. Je huid is toch een orgaan en al je organen reageren op de voeding die je binnenkrijgt. Andersom zie je het ook als je gezond eet: je huid straalt.

Puistjes door beautyproducten

Wie kent het niet? En dan niet alleen door make-up, maar ook door verzorgingsproducten. Dus: heel, heel goed opletten welke producten je gebruikt, zorg dat ze bij jouw huidtype passen. Kijk altijd naar de ingrediënten. Op een gegeven moment ontdek je een patroon en weet je wat voor jou werkt, en vooral wat niet.