• Duurzame en eerlijke winning van sheaboter

  Shea is alleen aanwezig in de Sub-Sahara. Traditioneel gezien verzamelen vrouwen in Burkina Faso de sheanoten. Ze plukken de vrucht en verwijderen het vruchtvlees om de noten te verkrijgen, welke worden gekookt, gedroogd in de zon en gebroken. De zaadjes worden dan gedroogd in de zon voordat ze door cooperaties verkocht worden.

  In de cosmetische wereld staat sheaboter bekend om zijn hydraterende en verzachtende eigenschappen.
  De sheaboter die wordt gebrukt in Garnier producten komt uit een duurzame samenwerking in Burkina Faso. Dit West-Afrikaanse land, waar één op de drie mensen onder de armoedegrens leeft, heeft één van de grootste Shea bossen ter wereld.
  Onze samenwerking heeft drie hoofddoelen:
  - Het aanbieden van een eerlijk en direct inkomen aan deze Sheanoot-verzamelaars, zonder tussenkomst van andere partijen;
  - Het creëren van lokale waarde door het aanbieden van trainingen over verzameling en verwerking;

 • - Het beschermen van het klimaat door het behouden van Sheabomen, door verbeterde fornuizen te gebruiken om ontbossing door het gebruik van brandhout voor het verwerken van de noten te verminderen.
  Dit programma is opgesteld in samenwerking met Olvéa Burkina Faso, een Frans bedrijf dat sheaboter produceert met Ethische BioTrade standaarden. Deze aanpak zorgt ervoor dat de verzamelaars die hun krachten hebben gebundeld in coöperaties commerciële kansen krijgen, eerlijke en transparante compensatie ontvangen en de capaciteit om sheanoot kwaliteit te verzekeren.

  Het Zweedse bedrijf AAK, wereldleider op het gebied van shea-ingrediënten, is ook onderdeel van dit programma.
  Het bedrijf heeft zijn inkoopproces herzien, waardoor het contracten heeft getekend met coöperaties en prijzen boven de marktprijs heeft gezet en protocols voor het verzamelen van materialen heeft opgesteld.
  Met behulp van dit programma heeft Garnier 6000 vrouwen in Burkina Faso geholpen.
 • Duurzame en eerlijke winning van arganolie

  De arganboom komt vooral voor in Zuid-Marokko. De boom kan veelal gevonden worden in de Souss regio, wat het op één na grootste ecosysteem van Marokko is en als een natuurlijke barrière tegen de groei van het woestijn werkt.

  Bekend om zijn voedende en herstellende eigenschappen in de cosmetische wereld, wordt arganolie verkregen uit de fruitzaden en bladeren welke met de hand worden geplukt door vrouwen uit lokale gemeenschappen en verwerkt worden in de lokale productie- en preparatiecoöperaties.

 • De arganolie gebruikt in de Garnier producten komt uit een duurzame bron in de buurt van Tioute. In 2008 is een samenwerking gestart met de supplier BASF en de lokale non-governmentale organisatie Yamana om de coöperaties te verzekeren van eerlijke prijzen en de capaciteit te verhogen door duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen.

  Yamana werkt nauw samen met de Targanine coöperaties die niet alleen werkgelegenheid bieden, maar ook medezeggenschap, om de voormalig werkloze Berber vrouwen te helpen.

  Het programma draagt bij aan de algemene economische en sociale ontwikkeling van de regio. Vrouwen hebben hun financiële zelfstandigheid verhoogd, hun managing power versterkt en hun sociale status verbeterd. De werkomstandigheden zijn verbeterd, net als hun toegang tot zorg en geletterdheid.

  Ontdek een aantal van onze producten met arganolie.

 • Duurzame en eerlijke winning van cacaoboter

  The Latijnse naam voor cacao-Theobroma-betekent letterlijk "voedsel van de goden". Van origine uit Amerika vraagt de cultivatie van cacao om hete klimaten.
  De cacaoboter gebruikt in Garnier producten komt uit duurzame inkoop uit Centraal Ghana, het Ashanti land. Aan het begin van de jaren 90 heeft een groep cacaoboeren ervoor gestreden om hun cacao als collectief direct op de markt te zetten. Hieruit is de handelsorganisatie genaamd Kuapa Kokoo voortgekomen welke cacao van goede kwaliteit produceert en de leefomstandigheden van boeren op transparante en eerlijke wijze verbetert.
  Het oogsten van cacao vraagt om specifieke kennis welke de Kuapa Kokoo boeren nauwkeurig toepassen. De boeren trainen langer dan een jaar om er zeker van te zijn dat ze elke boon op het juiste moment vangen.

 • De cacaobonen worden geopend, de bonen worden er met de hand uit gelepeld en in bananenbladeren gevouwen. De boeren laten de bonen drogen in de zon voordat ze deze naar Nederland sturen. De zakken met bonen worden in een opslagplaats bewaard waarbij de omhulsels van de boon worden gescheiden van de cacao nibs. De cacao nibs worden geroosterd en gesmolten om cacaomassa te verkrijgen welke wordt samengeperst om de cacaoboter die wij in onze producten gebruiken te produceren.

  Dit programma helpt Kuapa Kokoo om de leefomstandigheden van 78.000 cacaoboeren te verbeteren. Het inkomen dat hieruit voortkomt is regelmatig, waardoor de boeren het kunnen inzetten voor het onderwijs van hun kinderen en voor het verbeteren van hun leefomstandigheden. Bovendien heeft deze duurzame winning het mogelijk gemaakt om 100.000 economische bomen te planten in 2012. Het maakt onderdeel uit van het CO2-krediet schema en het helpt cacaoboeren zich aan te passen aan de klimaatverandering.

VORIGE