Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het schoon, groen en veilig houden van onze planeet. Twee essentiële manieren om de aarde een plek te houden waarin je wilt wonen? Water besparen en recyclen.

Het goede nieuws is dat er een aantal hele makkelijke manieren zijn die beide doen en een groot verschil kunnen maken. De meeste zijn moeiteloos, andere zijn gewoonweg leuk en minstens één ervan zal je doen lachen!


WEES GEEN WATER VERSPILLER

Water besparen tijdens onze ochtendroutine is een fluitje van een cent. Gelukkig maar, want onze belangrijkste bron begint op te raken: Volgens de Franse Environmental and Energy Management Agency is onze voorraad hernieuwbaar water gedaald van 7,500 kubieke meters per persoon per jaar in 1995 naar 5,100 kubieke meters per persoon per jaar in 2015.

 • FLUITJE VAN EEN CENT: ZET DE DOUCHE UIT TIJDENS HET GEBRUIKEN VAN SHAMPOO

  Zet de douche uit zodra je haar nat is en geniet uitgebreid van het sop, zonder schuldgevoel! Zo bespaar je ook meteen op je energierekening.

 • BEREKEN HET ZELF = GA NIET IN BAD

  Kies voor de douche, verban het bad. De cijfers spreken voor zich. Een gemiddeld bad kost 150 tot 200 liter water, terwijl de gemiddelde douche maar 30 tot 70 liter kost.

Groene superhelden

Als je er echt helemaal voor wilt gaan, douche dan met koud water. Je zult zowel water als energie besparen, omdat je douche korter zal duren (!) en omdat er geen gas of elektricieit nodig is om je water te verwarmen.

Bedenk, voordat je jezelf begint te prijzen voor zo'n onbaatzuchtige daad, wat je er zelf van krijgt: Dit strenge regime heeft ook nog schoonheidsvoordelen. Koud douchen verbetert je bloedcirculatie, maakt je huid steviger en laat je haar glanzen.


ZORG ERVOOR DAT JE BADKAMER DUURZAAM IS

 • LEKKEN: DE SCHOKKENDE CIJFERS

  Lekken verspillen enorme hoeveelheden water. Ze zijn slecht voor jouw energierekening en voor het milieu, dus blijf alert en controleer je badkamer regelmatig op lekken. Heb je meer motivatie nodig? Check dan deze cijfers:

  - Lekkende kraan: Verspilt tot 120 liter per dag
  - Lekkend toilet: Verspilt tot 600 liter per dag. Dit staat gelijk aan de gemiddelde dagelijkse waterconsumptie van een gezin van vier.

 • MEER LUCHT, MINDER WATER

  Een beluchter aan je kraan bevestigen kan waterconsumptie met 50% verminderen. Simpel gezegd zorgt de toevoeging van lucht voor dezelfde druk met minder water. Best indrukwekkend voor een klein schermpje dat je in ongeveer 30 seconden aan je kraan kan bevestigen.


RECYCLEN: NIET ALLEEN IN DE KEUKEN

De meesten van ons letten nu op het recyclen van verpakkingen die we in de keuken gebruiken, maar we zouden net zo zorgvuldig moeten zijn als het aankomt op de flessen en kartonnen verpakkingen die in onze badkamer staan.

 • PLASTIC: ZOEK NAAR HET DRIEHOEKJE

  Alle plastic verpakkingen bedrukt met een driehoekje zijn recyclebaar; zorg er dus voor dat deze in de juiste bak terecht komen. Het nummer in het midden van de driehoek geeft aan in hoeverre de verpakking recyclebaar is en van welk type plastic het is gemaakt.

 • KARTON: RED EEN BOOM

  Zoals de meeste papieren producten, is karton ook recyclebaar. Papier gemaakt van papier is beter dan papier gemaakt van bomen.

 • UPCYCLEN: WEES CREATIEF

  Doe iets leuks en laat je creativiteit zien door je Loving Blends fles een tweede leven te geven.

  Je kunt er bijvoorbeeld een telefoon- of pennenhouder van maken. Onder ouderlijk toezicht is het natuurlijk ook een leuke activiteit voor jou en de kinderen op een regenachtige dag.